مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

پلارگاز 25 اردیبهشت 1402

به کار بردن هر کدام از چیلرها بستگی به عوامل مختلفی مانند: ظرفیت برودتی مورد نیاز، شرایط آب و هوای محل پروژه و همچنین هزینه‌های مصرف انرژی برای آن، دارد. امروزه می‌توان با ارزیابی کامل‌تر و بدون در نظر گرفتن مواردی که ذکر کردیم، دو چیلر تراکمی و جذبی را با هم مقایسه کرد. در ادامه، مقایسه چیلر جذبی و تراکمی را بررسی خواهیم کرد. تا پایان این مطلب با پلارگاز همراه باشید.

چیلر چیست؟

برای مقایسه چیلر جذبی و تراکمی در ابتدا لازم است با تعریف کلی چیلر آشنا شوید. چیلر از لحاظ مکانیکی نوعی ماشین است که باعث رد شدن گرما از یک سیال مبرد با استفاده از یک سیکل ترمودینامیکی می‌شود. در نتیجه گردش هوای ایجاد شده در مبدل موجب آب مورد استفاده را خنک می‌کند. در واقع چیلر را می‌توان پمپ انرژی ایجاد کننده آب سرد شناخت. دسته بندی چیلر طبق عملکرد آن‌ها انجام می‌شود. چیلر را به دو دسته جذبی و تراکمی تقسیم می‌کنند که در ادامه با این نوع چیلرها و تفاوت‌های آن‌ها بیشتر آشنا خواهید شد.

ویژگی‌های چیلر تراکمی

ایجاد سرما در چیلر تراکمی بر حسب تراکم گاز برودتی صورت می‌گیرد. در این نوع چیلر در ابتدا فشار افزایش می‌یابد سپس توسط کمپرسور، گاز در کندانسور وارد می‌شود. با از دست دادن حرارت، گاز به مایع تبدیل شده و پس از آن دما توسط شیر انبساط کاهش یافته در هنگام ورود به اوپراتو با فشار زیاد وارد می‌شود. در نتیجه با کنار هم قرار گرفتن آب با اپراتور، آب سرد توسط چیلر تولید می‌شود.

مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

ویژگی‌های چیلر تراکمی

مقایسه چیلرهای جذبی و تراکمی

  • وزن و ابعاد دستگاه: با اینکه چیلرهای جذبی و تراکمی ظرفیت مشابهی دارند؛ اما با اضافه شدن تجهیزات جانبی مختلف مانند، ژنراتور و سایر تجهیزات به چیلرهای جذبی، موجب شده است تا چیلرهای جذبی دو برابر چیلرهای تراکمی فضا برای مستقر شدن لازم داشته باشند. به همین دلیل به دلیل بالا بودن وزن این چیلرها لازم است تا زیرسازی و شاسی مقاوم‌تری برای جای‌گذاری آن‌ها در نظر گرفته شود.
  • میزان مصرف آب: جذب کننده‌های موجود در چیلرهای جذبی نیاز به آب خنک برای دفع حرارت دارند. به همین دلیل نسبت به چیلرهای تراکمی آبی که ظرفیت مشابهی دارند، میزان آب بیشتری مصرف می‌کنند. در نتیجه از پمپ‌ها و برج‌های خنک‌کننده بزرگ‌تر نیز برای این چیلرها استفاده می‌شود.
  • میزان مصرف انرژی: چیلرهای جذبی برای تأمین منبع گرمای ژنراتور، سوخت فسیلی میسوزانند که شامل هزینه بیشتری می‌شود. علاوه بر این مواد آلاینده بیشتری نیز در محیط زیست منتشر می‌کند. در حالی که میزان مصرف برق در چیلرهای تراکمی با استفاده از سیستم‌های کنترلی هوشمند می‌تواند تا اندازه قابل توجهی کنترل و بهینه شود. از این رو هزینه‌های چیلرهای جذبی با توجه به میزان مصرف انرژی و آب و همچنین سرویس و نگه‌داری از آن نسبت به چیلرهای تراکمی بیشتر است.
مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

  • شرایط آب و هوایی: وجود برج خنک‌کننده در چیلرهای جذبی الزامی است. در نتیجه در مناطق مرطوب نمی‌توان از این چیلر استفاده کرد. علت آن اساس کار برج‌ها خنک‌کننده به صورت سرمایش تبخیری است که با وجود هوای نزدیک به شرایط اشباع، برای خنک سازی نمی‌توان از آن‌ها استفاده کرد. در صورتی که با استفاده از چیلرهای تراکمی هوایی، به راحتی می‌توان در هوای مرطوب نیز سرمای مورد نیاز را به دست آورد.
  • COP یا ضریب عملکرد: راندمان مصرف انرژی چیلر را با COP یا ضریب عملکرد آن نشان می‌دهند. نسبت راندمان انرژی یا ضریب عملکرد به نسبت گرمای وارد شده در اواپراتور به مجموع انرژی مصرفی در مصرف کننده‌ها مانند، کندانسور هوایی، کمپرسور، برج خنک‌کننده، ژنراتور و پمپ، محاسبه می‌شود. ضریب عملکرد در شرایط یکسان، در چیلرهای تراکمی هوایی تا 3.5 و در چیلرهای تراکمی آبی تا 6 است. اما این وضعیت در چیلرهای جذبی در بهترین حالت ممکن در چیلرهای جذبی دو اثره 1.4 است.
  • هزینه خرید: هزینه خرید برای چیلرهای تک اثره چیزی حدود 50 درصد و در چیلرهای جذبی دو اثره، حدوداً دو برابر بیشتر از هزینه خرید چیلرهای تراکمی است.
  • سرویس و نگهداری: چیلرهای جذبی به دلیل داشتن تجهیزات بیشتر و بزرگتر و همچنین حساس‌تر در مقایسه با چیلرهای تراکمی، شامل هزینه سرویس و نگهداری بیشتری می‌شود. خصوصاً در سیستم‌ چیلرهای جذبی فشار منفی وجود دارد که به دقت و حساسیت بیشتری برای جلوگیری از ورود اکسیژن و هرگونه نشتی نیاز دارد.
  • میزان صدای کارکرد دستگاه: چیلرهای جذبی به دلیل کمتر بودن قطعات متحرک و مکانیکی از صدای کمتری نسبت به چیلرهای تراکمی برخوردار است.

چیلرهای کمپرسوری و جذبی از چه سوختی استفاده می‌کنند؟

تقریباً تمام چیلرهای تراکمی از انرژی الکتریسیته استفاده می‌کنند که در چیلرهای آب خنک علاوه بر استفاده از برق، برخلاف هوا خنک، آب نیز مصرف می‌شود. به این دلیل که توسط آب برج خنک کننده، کندانسور موجود در آن خنک می‌شود. اما در چیلرهای جذبی از شعله مستقیم گاز و مقداری مصرف برق استفاده می‌شود. چیلرهای جذبی دیگر علاوه بر مصرف آب برای برج خنک کننده، از گرمای غیر مستقیم نیز برای کار چیلر به کار می‌رود.

تفاوت چیلرهای جذبی و تراکمی بر اساس نوع کاربرد

مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

چیلر جذبی

چیلرها معمولاً بسته به نیاز و خواسته‌های فضای به کار رفته، شرایط و موارد دیگر، استفاده می‌شود. به طور مثال دسترسی به مصرف انرژی، دسترسی کم و بیش به آب، میزان بودجه، مساحت فضای مورد نظر، میزان تحمل ساختار جهت نگهداری از چیلر، از این دست موارد به شمار می‌روند. انتخاب شرایط و محل نصب چیلرهای جذبی به اطمینان و دقت بالایی نیاز دارد. به این دلیل که در این چیلرها اجزای بیشتر با وزن بیشتری درون این نوع چیلرها نسبت به چیلرهای دیگر وجود دارد

تفاوت قیمت چیلر جذبی و تراکمی

معمولاً قیمت چیلر را طبق نوع و ظرفیت آن تعیین می‌کنند. از لحاظ ظرفیت یکسان، می‌توان گفت چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی قیمت بالاتری دارند. چیلرها با دسته‌بندی و مدل‌های مختلفی هستند که هر کدام قیمت متفاوتی نسبت به دیگری دارد. برای مثال چیلرهای تراکمی در دو مدل هوا خنک و آب خنک و چیلرهای جذبی با نوع شعله مستقیم و غیر مستقیم در بازار ارائه می‌شوند. با وجود این تفاوت‌ها اختلاف قیمت در چیلرها به طور خودکار ایجاد می‌شود. با این حال می‌توان گفت به طور کلی قیمت خرید چیلرهای جذبی با ظرفیت یکسان، از چیلرهای تراکمی چیزی حدود 50 درصد بیشتر است.

جمع بندی

همان‌گونه که در این مقاله توضیح دادیم، نکات بسیاری در مقایسه چیلرهای جذبی و تراکمی وجود دارند که برای انتخاب هرکدام باید این نکات رو در نظر گرفت. در این مطلب سعی کردیم به طور کامل تفاوت‌های این دو چیلر را برای شما توضیح دهیم تا شما بتوانید انتخاب درستی را داشته باشید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد. از شما سپاس‌گذاریم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. لطفاً برای ارائه مطالب آموزنده‌تر، نظرت و پیشنهادات خود را بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp

منو اصلی