چیلر چیست؟

چیلر چیست؟ | آشنایی با کاربردهای چیلر

پلارگاز 19 اردیبهشت 1402

یکی از مهم‌ترین تجهیزات تهویه مطبوع که احتمالاً نام آن را شنیده باشید، چیلر است. در فضاهای مختلف مانند فضای تجاری، مسکونی، صنعتی و… از چیلر برای خنک کردن استفاده می‌شود. در این مقاله می‌خوانید که چیلر چیست؟ | آشنایی با کاربردهای چیلر را نیز برای شما توضیح خواهیم داد. تا پایان این مقاله با پلارگاز همراه باشید.

چیلر چیست؟

چیلر در واقع ماشینی است که گرما را از جریان سیال مبرد و از طریق سیکل ترمودینامیکی خارج می‌کند. این سیال معمولاً آب یا گاز برودتی (مبرد) است. پس از آن، با گردش جریان در یک مبدل حرارتی، موجب خنک شدن آب می‌شود. چیلر را می‌توان نوعی پمپ انرژی با خروجی آب سرد دانست. در ادامه با کاربردهای چیلر بیشتر آشنا خواهید شد.

کاربرد چیلر

همان‌گونه که در ابتدای مقاله گفتیم، چیلر از مهمترین تجهیزات سرمایشی در ساختمان‌ها و صنایع مختلف به شمار می‌رود. آب سرد تولید شده توسط چیلر را می‌توان با استفاده از فن کویل‌ یا هواساز، برای خنک سازی فضای درونی ساختمان استفاده کرد. همچنین می‌توان در فرایندهای تولید مختلف و ماشین آلات صنعتی به منظور خنک کردن به کار برد.

انواع چیلر

چیلرها انواع مختلفی دارند که از هرکدام در صنایع مختلف استفاده می‌شود.

چیلر تراکمی

چیلر چیست؟

چیلر تراکمی

تولید سرما در چیلر تراکمی از طریق انرژی الکتریکی ایجاد می‌شود. عملکرد این نوع چیلر طبق سیکل تراکمی – تبخیری است. به این شکل که آب درون اواپراتور را سرد می‌کند و با ارسال آن به فن کوئل یا هواساز فصای مورد نظر را خنک می‌کند.

چیلرهای تراکمی را برای تهویه مطبوع زمستانی و خنک‌کاری تجهیزات صنعتی و سرمایش‌های فرآیندی به شکل گسترده استفاده می‌شود. ظرفیت چیلرهای تراکمی بین 2 الی 2000 تن سرمایش است. از این نوع چیلرها در شرایط اقلیمی مختلفی می‌توان استفاده کرد.

انواع چیلر تراکمی

چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کمپرسور

انتخاب کمپرسور مناسب برای چیلر معمولاً به معیارهای مختلفی مانند: شرایط اقلیمی، کاربری پروژه، ظرفیت برودتی مورد نیاز و… بستگی دارد. انواع این کمپرسورها عبارتند از:

  • روتاری
  • اسکرال
  • پیستونی
  • اسکرو
  • سانتریفیوژ

چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کندانسور

فرایند خروج حرارت در کندانسور نیز با توجه به شرایط اقلیمی، هزینه‌های مصرف انرژی، ظرفیت برودتی مورد نیاز و همچنین سرویس و نگهداری دستگاه و… تعیین می‌شود.


«« بیشتر بخوانید: گاز چیلر چیست؟ »»


چیلر آب خنک

خنک شدن آب در این نوع چیلرها از راه تبادل انرژی با آب انجام می‌شود. به این شکل که مبرد داغ خارج شده از کمپرسور، به پوسته کندانسور وارد می‌شود و از درون لوله‌ها، جریان آب با دمای مناسب عبور می‌کند.

چیلر هوا خنک

این نوع چیلرها با تبادل انرژی با هوا، خنک می‌شوند. با خارج شدن مبرد داغ از کمپرسور و وارد شدن آن به لوله‌های فین‌دار کوئل کندانسور، توسط فن‌های مکنده یا دمنده، هوای محیط تعبیه می‌شود. با این روند، هوای خنک از چیلر در فضا پخش شده و موجب خنک شدن محیط مورد نظر می‌شود.

تفاوت چیلر آب خنک و هوا خنک

گرمایی که از آب اواپراتور در چیلر گرفته می‌شود، لازم است حتماً دفع شود. دفع گرما در چیلرهای هوا خنک توسط فن‌های تعبیه شده در چیلر انجام می‌شود. اما در چیلر آب خنک، دفع گرمای مبرد از طریق کندانسور پوسته و لوله‌ای استفاده می‌شود. انتقال آب در این نوع چیلر توسط پمپ به برج خنک کننده صورت می‌گیرد.

با این کار درجه حرارت کاهش می‌یابد و به سیکل کندانس باز می‌گردد. مسیر آب کندانسور با آب اواپرتور در مسیر جداگانه از هم جریان دارند. تفاوت دیگر این چیلرها این است که چیلر هوا خنک نیازمند یک برج خنک کننده است در حالی که چیلر آب خنک نیاز ندارد.

چیلر جذبی

چیلر چیست؟

چیلر جذبی

سیکل تبرید جذبی، مبنای کار چیلر جذبی به شمار می‌رود که مانند: سیکل تراکمی بخار، فرآیند سرمایش در آن انجام می‌شود. اما در این نوع چیلر، پمپ، ژنراتور و جذب کننده با کمپرسور جایگزین شدند. همچنین از سیال دیگر به عنوان جاذب، علاوه بر آب استفاده می‌شود.

مبرد و سیال جاذب در چیلر جذبی محلول مایعی را با دفع حرارت در جذب کننده ایجاد می‌کند که توسط پمپ به ژنراتو منتقل می‌شود. جذب گرما در ژنراتور باعث تبخیر مبرد و جدا شدن آن از محلول می‌شود.

در این حالت بخار مبرد به کندانسور راه پیدا می‌کند و سیال جاذب باقی مانده، به جذب کننده برمی‌گردد. در این فرآیند، بخار مانند سیکل تراکمی طی می‌شود که بعد از انتقال انرژی در اواپراتور، مجدداً بخار مبردبه جذب کننده وارد و در سیال جاذب حل می‌شود.

انواع چیلر جذبی

· چیلر جذبی تک اثر

این نوع چیلرها در سیکل برودتی یک ژنراتور دارند که در سه دسته مختلف بر اساس منبع گرمای ژنراتور به شکل زیر دسته بندی می‌شوند:

  1. آب گرم: دمای کمتر از 100 درجه سانتی‌گراد
  2. آب داغ: دمای بیشتر از 100 درجه سانتی‌گراد
  3. بخار فشار پایین: فشار کمتر از 15 پوند بر اینچ مربع

· چیلر جذبی دو اثر

چیلرهایی هستند که دو ژنراتور دما بالا و دما پایین دارند. محلول رقیق خارج شده از جذب کننده، به سمت ژنراتور دما بالا پمپ می‌شود. سپس هنگام تماس با لوله‌های داغی درون ژنراتور، مبرد موجود در آن تبخیر و از ژنراتور خارج می­‌شود. محلول مانده در ژنراتور با غلظت متوسط، به همراه بخار مبرد در ژنراتور دما پایین وارد می‌شود. بخار مبرد از درون لوله‌های ژنراتور که دارای دمای بالایی هستند عبور می‌کند که، به دلیل تماس با این لوله‌ها موجب غلظت بخار مبرد می‌شود.

در نتیجه، پس از انتقال انرژی و کاهش دما، بخار مبرد وارد کندانسور می‌شود و محلول غلیظ به وجودم آمده نیز به سمت جذب کننده برمی‌گردد. علاوه بر این، همراه شدن بخار جدا شده از محلول با بخار سرد شده، موجب چگالش آن در کندانسور شده و به سمت اواپراتور جریان پیدا می‌کند. این چیلرها با توجه به منبع گرمایی، دو دسته دارند:

  1. بخار فشار بالا: فشار آن بین 110 الی 120 پوند بر اینچ مربع است.
  2. شعله مستقیم: سوزاندن گاز شهری یا گازوئیل

تعمیر و نگهداری چیلر

چیلر چیست؟

تعمیر و نگهداری چیلر

کیفیت در تعمیرات و نگهداری از چیلر مهم‌ترین عامل برای بالا بردن عمر مفید و راندمان چیلر به شمار می‌رود که عدم توجه به این موضوع می‌تواند باعث کاهش عملکرد و بروز مشکلات متعدد و همچنین ایجاد خسارت مالی شود. درنتیحه بهتر است در صورت نیاز، به طور منظم اقدام به نگهداری و تعمیرات از چیلر کنید. همچنین بهتر است به طور مداوم مقدار گاز چیلر را کنترل کنید تا در صورت کم یا خالی شدن آن، اقدام به شارژ آن کنید.


«« بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع مبردها + کاربرد هر کدام »»


نکات مهمی که هنگام نگهداری و تعمیر چیلر باید در نظر گرفت در واقع در چهار مرحله باید انجام شود:

  • مرحله اول: در ابتدای فصل، مقدمات و شرایط راه‌اندازی فراهم شود.
  • مرحله دوم: ‌در طول کار از چیلر نگهداری، راهبری و کنترل شود.
  • مرحله سوم: در پایان فصل اقدامات لازم جهت خارج کردن از سرویس انجام شود.
  • مرحله چهارم: در زمان خاموش بودن چیلر اقدام به تعویض یا تعمیر قطعات معیوب شود.

تابلو برق در چیلر

چیلر چیست؟

تابلو برق در چیلر

تابلو برق یکی از مهم‌ترین قسمت‌های چیلر به شمار می‌رود که نقشی اساسی کیفیت عملکرد و همچنین طول عمر چیلر دارد. با توجه به نوع کاربرد و ظرفیت چیلر، سایز، مشخصات و ویژگی‌های تابلو برق‌ها متفاوت است.

محافظت از انواع الکتروموتورهای موجود در چیلر مانند، فن‌ها، پمپ‌ها، کمپرسورها و…، مدیریت عملکرد چیلر، فرمان قطع و وصل، کاهش مصرف انرژی و کنترل ظرفیت برودتی از وظایفت اصلی و مهم تابلو برق به شماره می‌روند.

چه عواملی در قیمت چیلرها تأثیر دارند؟

از عوامل مؤثر در قیمت چیلرها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. نوع کمپرسور: اسکرال، اسکرو، پیستونی و سانتریفیوژ
  2. نوع کنداسور: آب خنک یا هوا خنک
  3. نوع الکتروموتور: اینورتر یا غیر اینورتر
  4. تک مدار یا چند مدار بودن چیلر
  5. ژنراتور برق
  6. الکتروموتور فن‌ها

نکات خرید چیلر

چیلر چیست؟

نکات خرید چیلر

هنگام خرید انواع چیلر لازم است نکاتی را در نظر بگیرید که در ادامه موارد مهم را برای شما ذکر کرده‌ایم:

  1. مشاوره و راهنمایی مؤثر برای تصمیم‌گیری
  2. ارائه اطلاعات دقیق فنی توسط تولید کننده به کارفرما در مرحله پیش فاکتور
  3. رزومه قابل قبول شرکت تولید کننده
  4. استفاده از برندهای معتبر و شناخته شده در ساختن چیلر
  5. استفاده از نرم افزارهای اورجینال و تخصصی در طراحی
  6. طراحی و تولید محصولات، مبنی بر استانداردهای جهانی
  7. بکار گیری ماشین‌آلات CNC و ابزارهای تخصصی، کیفیت و دقت قطعات در تولید به خصوص مبدل‌های حرارتی
  8. در نظر گرفتن شرایط اقلیمی ایران هنگام طراحی و تولید دستگاه
  9. ارائه خدمات پس از فروش به موقع و گارانتی مناسب

«« بیشتر بخوانید: کمپرسور چیست؟ | آشنایی با انواع آن »»


جمع بندی

در این مقاله برای شما توضیح دادیم که به طور کلی چیلر دستگاهی متنوع و پیچیده است. هر کدام از بخش‌های آن نیاز به توضحات کامل و جامع دارد که در آینده به بررسی هر قسمت به طور کامل خواهیم پرداخت. اما در این مطلب توضیح دادیم که چیلر چیست؟ | آشنایی با کاربردهای چیلر به طور کامل بررسی کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. از این که تا پایان این مقاله با پلارگاز همراه بودید از شما سپاس‌گذاریم. لطفاً برای ارائه مطالب بهتر و آموزنده‌تر، نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp

منو اصلی