تفاوت کندانسور و اواپراتور

تفاوت کندانسور و اواپراتور | انواع کندانسور و اواپراتور

پلارگاز 9 خرداد 1402

کندانسور و اواپراتور هر دو قطعاتی هستند که برای انتقال حرارت در تهویه مطبوع به کار می‌روند که تا حدی به هم شباهت دارند. اما دارای تفاوت‌هایی از لحاظ طریقه جذب و دفع گرما از سیال هستند. در این مطلب به بررسی تفاوت کندانسور و اواپراتور | انواع کندانسور و اواپراتور خواهیم پرداخت. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مطلب با پلارگاز همراه باشید.

کندانسور چیست؟

کندانسور در حقیقت اصلی‌ترین دستگاه تولید کننده هوا در سیستم تهویه مطبوع به شمار می‌رود. به طور کلی این دستگاه، ابعاد، ظرفیت و همچنین قیمت متفاوتی دارد. پس از جذب گرمای هوای رد شده از کویل‌ها توسط گاز برودتی و تبدیل آن به گاز، باید دوباره به مایع تبدیل شود تا دوباره در چرخه سرمایش جریان پیدا کند. این فرآیند، قسمتی از سیکل تبرید به شمار می‌رود. در واقع تبدیل مایع مبرد در کندانسور از حالت گاز به مایع، باعث از دست دادن گرمای مبرد می‌شود.

قطعات کندانسور

کندانسور از قطعات زیر تشکیل شده است:

  1. پوسته: که در واقع همان سطح مقطع خارجی کندانسور است.
  2. لوله یا تیوب: مایع مبرد پرفشار تبدیل شده به گاز در این قسمت قرار دارد که اصلی‌ترین بخش کندانسور به شمار می‌رود.
  3. سیال خنک کننده: برای کاهش دمای مبرد به وجود سیال خنک کننده مانند آب یا هوا نیاز است.
  4. ورودی مایع خنک کننده: مایع یا سیال خنک کننده از طریق این دریچه به کندانسور ورود می‌کند.
  5. خروجی سیال: خروج سیال گرم شده از کندانسور طریق این دریچه است.
  6. ورودی مایع مبرد: مایع مبردی که به گاز تبدیل و متراکم شده است، از طریق این دریچه به کندانسور وارد خواهد شد.
  7. خروجی مایع مبرد: خروج مایع مبرد خنک شده از کندانسور، از طریق این دریچه صورت می‌گیرد.

انواع کندانسور

تفاوت کندانسور و اواپراتور

کندانسور

کندانسورها به طور کلی به چهار دسته تقسیم می‌شوند که این تقسیم‌بندی بر اساس سیال و نحوه عملکرد آن‌ها انجام می‌شود.

1. هوا خنک

در این مدل کندانسور همان‌گونه که مشخص است، از هوا برای تبدیل گاز به مایع مبرد استفاده می‌شود.

2. آب خنک

در کندانسورهای آب خنک، فرآیند تبدیل مایع مبرد از حالت گاز به مایع، با استفاده از آب صورت می‌گیرد به گونه‌ای که گرمای سیال به آب منتقل می‌شود. در این صورت برای تبدیل گاز مبرد از گاز به حالت مایع، وجود برج خنک کننده برای قرار گیری مجدد آن در سیکل تبرید، لازم است.

3. کندانسور کولر گازی

کندانسور در کولرهای گازی نیز برای خنک کردن مایع مبرد وجود دارند. اما ساختار آن‌ها کمی متفاوت است. کندانسور در کولرهای گازی به شکل لوله‌های مارپیچ ساخته شده‌اند که همان کویل نامیده می‌شوند. مبرد از کمپرسور با فشار زیاد خارج می‌شود و از لوله‌ها عبور می‌کند. برای افزایش سطح مقطع تماس گاز مبرد پرفشار با هوای محیط خارجی، لوله‌های پره‌دار توسط مهندسین طراحی شد تا هوا توسط فن‌ها به سوی کویل‌ها جریان پیدا کند. لازم به ذکر است که در طول این فرآیند، گرمای مبرد از بین می‌رود. همچنین پس از گذشت مدتی، با خالی شدن یا کم شدن گاز کولر، نیاز به اقدام برای شارژ کردن آن وجود دارد.

4. تبخیری

کندانسورهای تبخیری ترکیبی از دو کندانسور آب خنک و هوا خنک است که برای انجام تقطیر، هم از هوا و هم از آب بهره می‌برد.

5. مایکروچنل

این نوع کندانسور اغلب در کشورهای اروپایی کاربرد دارد. با این که این سیستم جدید نیست اما به تازگی توسط مهندسین و متخصصان تهوه مطبوع کشف و مورد استفاده قرار گرفته است. اما این نوع کندانسورها معایب و مزایای خود را دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

معایب کندانسور مایکروچنل:

نداشتن حفاظ یکی از بزرگترین معایب این کندانسور به شمار می‌رود. به این دلیل که در صورت ایجاد آسیب به دستگاه ممکن است کل سیستم کندانسور آسیب ببیند.

مزایای کندانسور مایکروچنل:

در این کندانسور به جای مس از آلومینیوم استفاده شده است که یکی از اصلی‌ترین مزایای کندانسور مایکروچنل به حساب می‌آید. آلومینیوم از انتقال گرمای بالایی برخوردار است که به راحتی نیز می‌توان آن را تهیه کرد. همچنین به دلیل وفور آن در بازار، کاهش قیمت کندانسور راا به دنبال دارد.

اواپراتور چیست؟

تفاوت کندانسور و اواپراتور

اواپراتور چیست؟

اواپراتور نیز یکی از اجزای مهم سیکل تبرید به شمار می‌رود. در واقع با وارد شدن مایع مبرد در اواپراتور، گرمای سیال جذب شده و موجب ایجاد سرما می‌شود. می‌توان گفت برای خنک کردن هوا یا سیال مورد نظر، از اواپراتور در این فرآیند استفاده می‌شود.

انواع اواپراتور

اواپراتورها نیز دارای انواع مختلفی هستند، مانند:

  • اواپراتور هوایی
  • اواپراتور آبی
  • اواپراتور صفحه‌ای

تفاوت کندانسور و اواپراتور

تفاوت کندانسور و اواپراتور

تفاوت کندانسور و اواپراتور

کندانسور و اواپراتور دستگاه‌های مبدل حرارتی هستند و از اجزای سیکل تبردی به حساب می‌آیند. تفاوت آن‌ها در انتقال حرارت است که برعکس یکدیگر انجام می‌شود. انتقال حرارت در کندانسور به شکل گرماگیر صورت می‌گیرد و در این حالت گاز مبرد به مایع تبدیل و به سمت اواپراتور جریان پیدا می‌کند. در اواپراتور نیز به همین شکل فرآیند پیش می‌رود، با این تفاوت که مایع مبرد پس از جذب حرارت تبخیر و به گاز تبدیل می‌شود. پس از آن دوباره این گاز وارد کندانسور شده و موجب ایجاد سرما می‌شود.

تفاوت قیمت کندانسور و اواپراتور

به طور کلی قیمت کندانسور و اواپراتور از لحاظ نوع قطعات، کیفیت، ظرفیت و ابعاد با یکدیگر فرقی ندارند. اما هنگامی که ظرفیت کندانسور در یک سیستم برودتی، نسبت به اواپراتور بیشتر باشد، افزایش قیمت آن را به دنبال خواهد داشت.

جمع بندی

در این مقاله برای شما توضیح دادیم که کندانسور و اواپراتور جزء اصلی‌ترین قطعات سیکل تبرید به شمار می‌روند. با وجود شباهت از نظر ساختار ظاهری، از لحاظ عملکرد در سیکل تبرید با هم متفاوت هستند. تفاوت کندانسور و اواپراتور | انواع کندانسور و اواپراتور و بررسی انواع آن‌ها را در این مطلب برای شما توضیح دادیم. امیدواریم با مطالعه این مطلب اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کرده باشید. از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاس‌گذاریم. از شما خواهشمندیم برای ارائه مطالب بهتر، نظرات و پیشنهادات خود را بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp

منو اصلی